logo
De Bosgeuzen - Voorkempen
vzw 0416 867 693 .

Het Clublokaal: De Smidse

De Bosgeuzen kunnen zonder meer trots zijn op hun eigen clublokaal. De Smidse, gelegen op de Sint-Jobsteenweg 44 te ’s-Gravenwezel (Schilde) heeft zijn naam niet gestolen want het gaat hier, zoals de naam reeds doet vermoeden, over een voormalige, authentieke smidse waar eertijds paarden hun hoefijzers toebedeeld kregen. Het is als bouwkundig erfgoed geklasseerd en zou dateren van het laatste kwart van de 19de eeuw. Het lokaal vertoeft daarbij in uitstekend gezelschap want het maakt eveneens deel uit van een beschermd dorpsgezicht en dit onder meer samen met het vlakbij gelegen Groot Kasteel.

smidse

De tot cafeetje omgebouwde Smidse (zie ook Geschiedenis) is natuurlijk de ontmoetingsplaats bij uitstek. Geen paarden meer maar andere gegadigden worden er nu, figuurlijk gesproken dan toch, van ijzers voorzien. Veelal immers komen onze Bosgeuzen afgezakt naar de Smidse om er na hun zondagse wandelexploten even te onthaasten. Er wordt dan uiteraard nagepraat over de geleverde wandelprestaties en dit tussen pot en pint (of andere vloeibare ingrediënten) met al dan niet een lekker stukje verse vla erbij.

De Smidse wordt uitgebaat door vrijwilligers van onze Bosgeuzen-wandelclub en we mogen ons dan ook meer dan gelukkig prijzen dat er kan gerekend worden op een hele schare aan medewerkers die ten allen tijde paraat staan om de klus te klaren. Zij zetten steeds hun allerbeste beentje voor om het hun mede-Bosgeuzen naar de zin te maken. In de winter wordt de kachel stevig opgepookt en in de zomer kan je je verwachten aan een buitenterras. Het hele jaar door gezelligheid troef dus.

De Smidse fungeert eveneens als vergaderlokaal waar het Bosgeuzen-bestuur maandelijks de voorbije en nog komende activiteiten overloopt en waar het plannen voor de toekomst smeedt. Tevens wordt het lokaal benut als startplaats voor een waaier aan eigen wandelorganisaties zoals de jaarlijkse Lijnbuswandeling en Haringtocht. Tijdens de Bosgeuzen wandelklassieker, de Consciencetocht, kunnen de deelnemers er terecht om even te verpozen en vormt de Smidse een welgekomen rustpost.

Parel der Voorkempen voor wandelaars:

smidse in de winter

Het is algemeen geweten bij wandelliefhebbers. De Smidse vormt dé uitvalsbasis voor wandelingen en is uitermate geschikt als start- en aankomstplaats. Hoe kort of lang de tocht ook is die je van daaraf wenst te ondernemen. Je komt onmiddellijk op bospaadjes terecht, je flaneert langs kasteeldomeinen of geklasseerde hoeves, je wordt nabij of doorheen natuurgebieden gevoerd of kuiert langs de Antitankgracht. De Smidse bevindt zich trouwens ook pal tussen wandelknooppunten 32 en 33. N51°15.770' E4°33.732'

Openingsuren

• Elke eerste zondag van de maand tussen 13.00-18.00 uur
• Tijdens de zomermaanden juli en augustus elke zondag van 13.00-18.00
• Bij bepaalde wandelorganisaties (zie hiertoe het jaarprogramma / kalender en de Bosgeuzenkrant)